وردپرس چیست و چرا باید از وردپرس استفاده کنیم؟
احتمالا این روزها خیلی بیشتر از قبل کلمه وردپرس را شنیده اید و برایتان این سوال پیش آمده که وردپرس چیست و برای چه منظوری از آن استفاده میشود؟ در این مقاله قصد داریم به طور مفصل وردپرس را بررسی کرده و همه جنبههای آن را بازگو کنیم. پیشنهاد میکنیم اگر با وردپرس آشنا هستید هم این مطلب را از دست ندهید و تا انتها همراه ما باشید.
سیستم مدیریت محتوا چیست؟
بگذارید از کمی عقب تر شروع کنیم. بنظرم سیستم مدیریت محتوا نقطه خوبی برای شروع است! پس حالا این سوال مطرح میشود که سیستم مدیریت محتوا چیست؟ در واقع سیستم مدیریت محتوا یا CMS به ما در مدیریت محتوای سایتمان مثل مطالب، قالب ها، چیدمان، افزونه ها و طرح سایت و همچنین کنترل بخش مدیریت و سطح دسترسی کاربران کمک میکند. اگر هنوز شگفت زده نشدهاید باید بگویم که در واقع با آن میتوان یک سایت را از صفر تا صد ایجاد و طراحی کرد آن هم بدون داشتن دانش کدنویسی و برنامه نویسی! حالا نوبتی هم باشد نوبت آشنایی بیشتر با وردپرس است!
وردپرس چیست ؟
وردپرس (WordPress) یک سیستم مدیریت محتوا برای سایتها یا وبلاگها در زمینههای مختلفی مانند آموزشی، تجاری، علمی و… میباشد. علاوه بر این با آن میتوان انجمن و سایتهای اجتماعی نیز ایجاد کرد. با زبان برنامه نویسی PHP نوشته شده و توسط MySQL پشتیبانی میشود و کاملا متن باز و رایگان است. وردپرس در ادامه راه پروژهی موفق b2 است که در سال 2003 شکل گرفت. نام وردپرس را کریستیان اِسلِک، دوست مت مولنوگ (توسعهدهندهٔ اصلی وردپرس) پیشنهاد کرد و از آن روز وردپرس با سرعت و پیشرفتی قابل ملاحظه تبدیل به معروفترین و پرکاربردترین ابزار ساخت وبلاگ و سایت شده است. حالا که پاسخ سوال وردپرس چیست را گرفتید، به سراغ تاریخچه آن میرویم و سپس درباره وردپرس بیشتر صحبت میکنیم.
تاریخچه وردپرس
مت مولنوگ (Matt Mullenweg) پایه گذار وردپرس است. همانطور که گفتیم وردپرس نرم افزار کدباز (Open source) است که به طور گسترده توسط وبلاگ نویسان برای نوشتن وبلاگ و وبسایت مورد استفاده قرار میگیرد. “مت چارلز مولنوگ” در تاریخ 11 ژانویه 1984 میلادی در هوستون تگزاس به دنیا آمد و در حال حاضر در سانفرانسیسکو کالیفرنیا زندگی میکند.
اولین سیستمی که مولنوگ برای وبلاگنویسی از آن استفاده کرد، سیستم b2/cafelog بود. او برای نخستین بار برای انتشار عکسهایی که در سفر به واشنگتن گرفته بود از این سیستم استفاده کرد. همین تجربه باعث شد که به این فکر بیفتد که خود، برای وبلاگنویسی نرمافزاری به روز و سازگار با استانداردهای وب که نیازهایش را برآورده کند، بنویسد. او در ژانویه 2003، در وبلاگش این مطلب را اعلام کرده بود.
مولنوگ به سرعت با شخصی به نام “مایک لیتل” تماس گرفت و با کمک هم، این دو شروع به نوشتن وردپرس با استفاده از b2 کردند. توسعه دهنده اصلی b2 یعنی Michel Valdrighi هم به زودی به جمع دو نفره آنها اضافه شد. از اینجا به بعد نگاهی زمانی به اتفاقاتی که در طی توسعه وردپرس رخ داد، خواهیم داشت:
در مسیر توسعه وردپرس چه اتفاقاتی افتاد؟
- مارس 2003 : مولنوگ Global Multimedia Protocols Group را تأسیس کرد که در آن نخسیتن میکروفرمتها نوشته شد.
- آوریل 2004 : او سرویس نام آشنای Ping-O-Matic را تأسیس کرد که همانگونه که از نام آن برمیآید، سرویسی است که با آن میشود پینگ کرد و موتورهای جستجویی مانند تکنوراتی را از بروز شدن وبلاگ، آگاه کرد. به یاری آن میشود، به صورت بسیار ساده سرویسهای بسیار زیادی از جمله بلاگرولینگ محبوب وبلاگ نویسان ایرانی را پینگ کرد. در حال حاضر Ping-O-Matic روزانه یک میلیون بار پینگ میشود.
- می 2004 : رقیب وردپرس یعنی مووبل تایپ، اعلام کرد که قیمتهایش را تغییر داده است. مسئلهای که باعث شد هزاران کاربر مووبل تایپ به فکر استفاده از نرمافزارهای جایگزین بیفتند. وردپرس به خوبی از این فرصت استفاده کرد.
- اکتبر 2004 : CNET مولنوگ را استخدام کرد تا در آنجا، روی وردپرس کار کند و در اداره وبلاگها و رسانههای جدید به آنها کمک کند. در دسامبر 2004، مولنوگ bbPress را عرضه کرد، سیستمی که وی در طی چند روز تعطیلات نوشته شده بود.
- فوریه 2005 : نسخه 1.5 وردپرس آماده شد که نام Strayhorn را بر آن نهاده بودند. این نسخه 900 هزار بار دانلود شد.
- آوریل 2005 : شخصی متوجه شد که در سایت WordPress.org ، مقالههای زیادی به صورت مخفی وجود دارد که با تکنیک cloaking نوشته شدهاند. در cloaking دارنده یک سایت، کاری میکند که نسخهای از سایت که به عنکبوتهای جستجو عرضه میشود متفاوت از چیزی باشد که به بازدیدکنندگان عادی نشان داده میشود. مولنوگ مجبور شد که مطلب را بپذیرد و همه مقالات را حذف کند.
- اکتبر 2005 : مولنوگ از CNET جدا شد. چند روز بعد او Akismet را معرفی کرد، سرویسی که جلوی کامنتها و ترکبکهای اسپم را میگیرد. در نوامبر 2005، شرکت در پروژه وردپرس از حالت دعوتنامهای درآمد و مشارکت در آن برای همه آزاد شد.
- دسامبر 2005 : او Automattic را معرفی کرد، سرویسی که خدمات میزبانی وبلاگ ارائه میدهد و نرمافزارهای ضد اسپم میسازد. اکنون، بر اساس آمار Comscore، سایت Automattic، ماهانه 100 میلیون بازدیدکننده دارد و در میان 25 سایت برتر جهان قرار دارد.
- مارس 2007 : مجله معتبر PC World، مولنوگ را به عنوان یکی از 50 فرد مهم در اینترنت برگزید و در رده شانزدهم قرار داد.
- جولای 2011 : حدود 50 میلیون سایت از وردپرس بهره میبردند.
وردپرس چه ویژگی هایی دارد؟
حالا که از تاریخچه وردپرس هم مطلع شدهاید، به سراغ ویژگیهای وردپرس میرویم. قبل از هر چیز بد نیست به این نکته اشاره کنم که وردپرس تنها یک پلتفرم وبلاگنویسی نیست! اگر چه قبلا اینطور بوده، اما در این روزها به یک سیستم مدیریت محتوای متنوع تبدیل شده است و ویژگیهای زیادی دارد.
شاید این نکته برایتان جالب باشد که وردپرس حدود 30 درصد وبسایتهای فعال دنیا را در بر میگیرد.
وردپرس رایگان است
شاید جالب ترین و مهم ترین ویژگی وردپرس رایگان بودن آن باشد. اینکه شما بتوانید آن را رایگان دانلود و نصب کرده و توسعه و تغییر دهید تا وبسایت خود را داشته باشید خیلی خوب است. شما میتوانید یک سایت آن هم با ظاهر دلخواه خودتان داشته باشید بدون اینکه برایش هزینهای بدهید. علاوه بر این افزونه و قالبهای رایگان زیادی برای وردپرس وجود دارد که مزه کار با سیستم مدیریت محتوای وردپرس را از این هم شیرین تر میکند. شاید تنها چیزی که شما برای شروع نیاز داشته باشید یک هاست و یک دامنه باشد.
هم اکنون بیش از 2700 قالب وردپرس و بیش از 31000 افزونه وردپرس به طور رایگان وجود دارد که با آنها میتوانید وبسایت سفارشی خود را داشته باشید.
یادگیری وردپرس آسان است
هر روزه به تعداد کاربران وردپرس افزوده شده و افراد زیادی با آن نخستین وبسایت خود را ایجاد میکنند. شاید دلیل این امر در کنار رایگان بودنش، یادگیری آسان آن باشد. این را میتوان از آنجا فهمید که بیشتر افرادی که با وردپرس کار میکنند نه طراح هستند و نه برنامه نویس! رایگان بودن تعداد زیادی قالب وردپرس در کنار داشتن پنل مدیریتی کاربر پسند و ساده به همراه یادگیری آسان آن باعث شده تا کاربران زیادی به سمت وردپرس بیایند و بخواهند برای خودشان یا کسب و کارشان سایتی داشته باشند.
وردپرس و گوگل رابطه خوبی دارند
بعد از دانستن پاسخ سوال وردپرس چیست و کمی آشنا شدن با وردپرس و کار با آن، شما حتما نیاز دارید که در گوگل جایگاه خوب و مناسبی کسب کنید تا سایتتان بازدید بیشتری بگیرد. وردپرس به دلیل داشتن افزونه سئو حرفه ای و قوی این کار را برایتان آسان تر میکند و وبسایت شما برای قرار گرفتن در موتورهای جستجو، به ویژه گوگل بهینه میشود.
وردپرس به صورت منظم بروزرسانی میشود
اینکه هر ماه یک یا دو بار سیستمی بروزرسانی شود، نشان از یک تیم توسعه دهنده قوی و پشتیبانی عالی آن سیستم میدهد. وردپرس چنین ویژگی داشته و خیال کاربرانش را با این قابلیت به اندازه زیادی در مورد حملات مختلف راحت کرده است و با این کار امنیت وردپرس را تامین میکند.
مشخصات وردپرس
احتمالا حالا این سوال برایتان پیش آمده که وردپرس چه مشخصاتی دارد؟ در ادامه به تعدادی از مشخصات وردپرس اشاره میکنیم:
- نصب محلی
- قابلیت gzip
- هسته قابل حمل
- سطح دسترسی
- مشخصات کاربران
- پویا بودن و انعطافپذیری زیاد
- پشتیبانی از ساعت محلی
- ساده و کاربر پسند بودن
- قابل اضافه شدن ویژگیهای جدید
- و…
وردپرس یا سایر سایت سازها؟
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، حدود 30 درصد از وب سایت ها از وردپرس استفاده میکنند! در سراسر وب و در میان کاربران مختلف، مباحث زیاد مطرح است که کدام سیستم مدیریت محتوا نسبت به سایرین برتری دارد و طرفداران هر کدام از این سیستمها، سعی دارند تا نرم افزار محبوب خودشان را به عنوان CMS برتر، معرفی کنند؛ اما حقیقت آن است که هر کدام از این نرم افزارها، برای کاربردها و ویژگیهای خاص خودشان طراحی شدهاند و مناسب همان کار هستند. بگذارید یک مثال بزنیم تا همه چیز شفاف تر شود! فرض کنید از شما بپرسند که به نظر شما یک خودروی سواری بهتر است، یا یک خودروی سنگین؟ و این انتخاب شما چه دلیلی دارد؟ خب قطعا پاسخ شما این خواهد بود که هر کدام از این دو برای کار خاصی طراحی و ساخته شدهاند و نمیتوان به طور کلی این دو را با هم مقایسه کرد.
بیشتر بخوانید: مقایسه وردپرس با جوملا و دروپال
اما روی هم رفته سیستم وردپرس از لحاظ موتورهای جستجو یا سئو، از لحاظ سرعت بارگزاری، کیفیت خدمات، کاربرپسند بودن، کارکدن آسان و همچنین امنیت و دارا بودن پلاگینها و افزونههای مختلف جایگاه بسیار خوبی دارد و پیشنهاد میکنیم که از این سرویس استفاده کنید.
چرا باید به وردپرس اطمینان کنم؟
اگر شما تا به حال با وردپرس کار نکرده باشید احتمالا این سوال ذهنتان را مشغول کرده که به چه دلیلی باید به وردپرس اطمینان کرد؟! شاید بهترین پاسخ برای این سوال، بررسی سایتهایی باشد که با وردپرس راهاندازی شده و یا کار میکنند. اگر به سایتهای معروف خارجی نگاهی بیندازیم، BBC America، Sonymusic، The Walt Disney Company و Microsoft News Center از جمله سایتهایی هستند که از سیستم مدیریت محتوای وردپرس بهره میبرند.
استفاده این نامهای بزرگ از وردپرس قطعا بی دلیل نمیباشد. همچنین به دلیل انعطاف پذیر بودن بالای وردپرس، نزدیک به 500 کمپانی پرسود برای بلاگ خود از آن استفاده میکنند.
بیشتر بخوانید: معروف ترین سایت های وردپرسی را بشناسید
در این مطلب به طور کامل درباره وردپرس صحبت کردیم و به سوال وردپرس چیست پاسخ دادیم. امیدواریم آنچه گفته شد برای شما مفید و کاربردی بوده باشد. حالا اگر قصد دارید تا وردپرس را دانلود و آن را امتحان کنید، از لینک دانلود جدیدترین نسخه وردپرس استفاده نمایید. شاد و پرانرژی باشید.