هاست چیست و چه انواعی دارد؟

هر وبسایت موجود در اینترنت میزبانی میشود. اما همه وبسایتها به یک روش میزبانی نمیشوند. اگر به دنبال ساخت وبسایتی برای اولین بار هستید، طبیعی است که سوالاتی دربارهی اینکه هاست چیست و چه انواعی دارد؟ داشته باشید. شما قطعاً میخواهید در مورد انواع مختلف هاست بدانید تا تشخیص دهید کدام گزینه برای وبسایت شما بهترین است. عجله نکنید، انتخاب نادرست هاست میتواند مشکلات بزرگی برای سایت شما به وجود بیاورد. برخی از شماها ممکن است از وضعیت هاست فعلی خود ناراضی باشید و قصد تغییر آن را دارید و اصلا به همین دلیل است که به این صفحه مراجعه کردید!
جدا از وضعیت شما، در این مقاله هر آنچه شما نیاز دارید که درباره گزینههای میزبانی وب خود بدانید، توضیح داده میشود. به محض اینکه فهمیدید چه نوع هاستی میخواهید، بهترین آنها را بررسی و انتخاب کنید. قبل از هر چیزی، با مسائل پایه شروع میکنم تا شما به درک کاملی از اینکه هاست چیست و چگونه کار میکند، برسید. با وردپرس فور یو همراه باشید.
هاست چیست و چه انواعی دارد؟
وبسایتها در سرورهایی میزبانی میشوند که بخش اعظمی از سخت افزاری هستند که وبسایتها و دادههای مربوط به آن سایتها را نگهداری میکند. هر مؤلفه وبسایت شما در یک سرور ذخیره میشود و از طریق هاست شما قابل دسترسی است. این شامل عناصری مانند پروندهها، متن، تصاویر، فیلمها و همه چیز است. سرورها به صورت فیزیکی در مراکز داده قرار دارند، که به طور معمول توسط شرکتهای مختلف میزبانی وب اداره و مدیریت میشوند.
هاستها فناوری و فضای سرور مورد نیاز برای دسترسی به وبسایت شما در اینترنت را فراهم میکند. این به کاربران اجازه میدهد تا سایت شما را جستجو کنند و صفحات وب شما را به صورت آنلاین مشاهده کنند.
نکته: به مدت زمان در دسترس بودن و بالا بودن وب سایت، آپتایم سایت گفته میشود. در واقع آپتایم به توانایی سرورها در اداره و اجرای وبسایتها گفته میشود. در نتیجه این تعریف، سرور باید بتواند وب سایت را همواره در دسترس و در حال اجرا نگه دارد.
انواع مختلف هاست (میزبانی وب)
همه سرورها یکسان نیستند، به همین دلیل گزینههای مختلف میزبانی وب وجود دارد. برخی از سرورها توسط چندین وبسایت به اشتراک گذاشته میشوند، در حالی که سایر سرورها فقط به یک وب سایت اختصاص داده شدهاند.
چهار نوع اصلی هاست وجود دارد:
- هاست اشتراکی (Shared hosting)
- هاست سرور مجازی خصوصی (VPS hosting)
- هاست اختصاصی (Dedicated hosting)
- هاست ابری (Cloud hosting)
میزبانی نمایندگی فروش (Reseller hosting) و میزبانی وردپرس (WordPress hosting) نیز انواع خاصی از هاست هستند که در این دستهها قرار دارند. درباره هاست وردپرس در مقالهای مجزا توضیح داده شده است.
چگونه میدانید کدام گزینه میزبانی برای وبسایت شما بهترین است؟
عوامل بسیاری این پاسخ را تعیین میکنند. نوع سروری که انتخاب میکنید عناصری مانند عملکرد، امنیت، مقیاسپذیری و سطح مدیریت وبسایت شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
نوع وبسایت شما و میزان ترافیکی که میخواهید بر تصمیم شما برای انتخاب گزینه میزبانی وب تأثیر خواهد گذاشت. به عنوان مثال، یک وبلاگ شخصی کوچک با 5000 بازدیدکننده ماهانه نیازهای میزبانی متفاوتی نسبت به یک سایت بزرگ تجارت الکترونیکی با 250،000 بازدید در هر ماه دارد.
همچنین شایان ذکر است که گزینهها و پلنهای مختلف میزبانی وب قیمتها متفاوتی دارند. بنابراین مهم است که شما گزینهای را پیدا کنید متناسب با بودجه شما هم باشد.
چهار گزینه گزینه مختلف میزبانی وب را در زیر شرح داده و توضیح داده شده است. میتوانید از این اطلاعات استفاده کنید تا بفهمید کدام نوع میزبانی بهترین انتخاب برای وبسایت شما است.
هاست اشتراکی (Shared hosting)
میزبانی وب اشتراکی پایهایترین نوع میزبانی وب است. مقرون به صرفه و بهترین انتخاب برای وبسایتهای کوچک. همانطور که از این نام پیداست، وب سایتهایی که از هاست اشتراکی استفاده میکنند، منابع خود را با وبسایتهای دیگر در یک سرور واحد به اشتراک میگذارند. این یکی از دلایلی است که هاست اشترکی در مقایسه با انواع دیگر هاستها بسیار ارزان است.
هر وبسایت روی سرور مقدار محدودی از منابع را طبق پلن هاست خاص خود تعریف خواهد کرد.
میزبانی وب اشتراکی را میتوان با اجاره اتاق در خانه با افراد دیگر مقایسه کرد. شما اتاق خواب خود را دارید، اما شما و هم اتاقیهای خود منابعی مانند آب، برق و فضاهای مشترک را در کل خانه به اشتراک خواهید گذاشت.
ماهیت اشتراک سرور با وبسایتهای دیگر اشکالاتی دارد. اگر وبسایت دیگری در سرور شما ترافیک مصرفی زیادی داشته باشد، به طور بالقوه میتواند باعث مشکلات مربوط به عملکرد سایت شما شود. این شرایط خارج از کنترل شماست.
بنابراین میزبانی وب اشتراکی برای زمانی که میخواهید مقداری پول پس انداز کنید گزینه خوبی است، قطعاً با کیفیتترین تجربه میزبانی وب را برای شما یا بازدیدکنندگان وبسایت شما ارائه نمیدهد.
هاست اشتراکی برای چه کسانی است؟
هاست اشتراکی انتخابی عالی برای مبتدیان و وبسایتهای کوچکتر است. مقرون به صرفه است و برای شروع به دانش فنی زیادی احتیاج ندارد.
وردپرس فور یو میزبانی وب اشتراکی را به وبسایتهایی که بودجه کمی دارند توصیه میکند. وبلاگنویسان و صاحبان مشاغل کوچک که وبسایتهای ساده دارند، نامزدهای خوبی برای میزبانی وب اشتراکی هستند. هر وبسایتی که به تعامل بیش از حد در سایت یا منابع زیادی احتیاج نداشته باشد با این نوع میزبانی خوب خواهد بود.
اگر انتظار بیش از 10،000 یا 20،000 بازدید ماهانه از وب سایت خود ندارید، میتوانید با انتخاب یک پلن هاست اشتراکی، مقداری پول پس انداز کنید.
مزایا:
- مقرون بصرفهترین نوع هاست
- راهاندازی آسان
- عدم نیاز به دانش فنی
- انتخاب عالی برای مبتدیان و وبسایتهای کوچک
معایب:
- اشتراک منابع سرور با وبسایتهای دیگر
- مشکلات عملکردی خارج ار کنترل شماست
- زمان بارگذاری آهستهتر و نرخ بروزرسانی پایینتر
- مقیاس پذیر نبودن
هاست سرور مجازی خصوصی (VPS hosting)
VPS مخفف Virtual Private Server به معنای سرور مجازی خصوصی میباشد. این نوع از هاست یک قدم از هاست اشتراکی جلوتر است. وقتی یک وبسایت از پلن اشتراکی خود پیشی میگیرد، این که صاحبان آن را به یک VPS ارتقا دهند، امری طبیعی است.
با یک سرور خصوصی مجازی، وبسایت شما همچنان یک سرور واحد را با سایر وبسایتها به اشتراک میگذارد. با این حال، تعداد وبسایتهایی که میتوانید با آنها سرور را به اشتراک بگذارید، به میزان قابل توجهی کم است.
سرور اصلی به چندین سرور مجازی تقسیم می شود. این سرورهای مجازی توسط وبسایتهای شخصی قابل تنظیم هستند.
حتی اگر سرور اصلی با سایر سایتها به اشتراک گذاشته شود، وبسایت شما دارای منابع اختصاصی با VPS است.
برای آن دسته از شما که میخواهید پیکربندیهای سفارشی را برای سرور خود اعمال کنید، میتوانید با پلن هاست VPS خود دسترسی روت اختیاری دریافت کنید.
از آنجا که نمیتوانید منابع خود را با وبسایتهای دیگر به اشتراک بگذارید، سایت شما با یک پلن هاست اشتراکی به مراتب بهتر از آنچه انجام میشود عمل خواهد کرد. این بدان معناست که شما ازبارگذاری سریعتر و نرخهای آپتایم بالاتر بهره میبرید. دیگر لازم نیست نگران وبسایت دیگران باشید که باعث خراب شدن سایت شما میشود.
اکثر وبسایتها نیازی به سرور اختصاصی ندارند (که بعداً به آن میرسیم). اما VPS برخی از مزایای میزبانی اختصاصی را با کسری از قیمت به شما ارائه میدهد.
یک سرور خصوصی مجازی مانند اجاره آپارتمان به تنهایی توسط شما است. شما نمیتوانید آشپزخانه، حمام، اتاق نشیمن یا سایر فضاهای مشترک را با هم اتاقی های خود به اشتراک بگذارید. این آزادی و انعطاف پذیری بسیار بیشتری به شما میدهد تا آنچه را که میخواهید با فضا انجام دهید.
با این حال، شما میتوانید برخی از منابع را با سایر واحدهای موجود در ساختمان به اشتراک بگذارید. بنابراین باز هم محدودیت هایی وجود خواهد داشت.
هاست VPS برای چه کسانی است؟
هاست VPS برای کسب و کارهای کوچک یا متوسط که انتظار دااون شدن وبسایتشان را ندارند، بهترین گزینه است. گزینهای عالی برای صاحبان وبسایت است که منابع یک پلن هاست اشتراکی را پشت سر گذاشتهاند.
یک سرور خصوصی مجازی میتواند برای صاحبان وبسایتهایی که دارای دانش فنی هستند و میخواهند تغییرات سفارشی در پیکربندی سرور خود ایجاد کنند، انتخابی مناسب باشد.
وبسایتهای دارای فایلهای بزرگ مانند فیلم و تصاویر باید یک VPS را در نظر بگیرند. وبسایتهای تعاملی با فایلهای پیچیده بر خلاف سرور اشتراکی عملکرد بهتری در یک VPS خواهند داشت.
مزایا:
- منابع سرور اختصاصی
- قابلیت اعمال پیکربندیهای دلخواه برای وبسایت شما
- نرخ بالای آپتایم و سرعت بارگذاری بهتر
- مقرون به صرفه بودن نسب به یک سرور اختصاصی
معایب:
- اشتراک سرور اصلی با دیگر وبسایتها
- عدم سهولت راهاندازی نسبت به سرور اشتراکی
- هنوز محدودیتهایی از نظر آنچه شما میتوانید کنترل کنید را دارد
هاست اختصاصی(Dedicated hosting)
سرورهای اختصاصی بالاترین رده در هاستینگ وب هستند. همانطور که از نام آن پیداست، شما یک سرور اختصاصی دارید که متعلق به شما و تنها شما میباشد. این گرانترین نوع میزبانی وب است، اما مزایای دیگری نیز به همراه دارد.
از آنجا که شما نمیتوانید منابع یا هر چیز دیگری را با وبسایتهای دیگر به اشتراک بگذارید، سایت شما با بهترین عملکرد خود فعالیت خواهد کرد.
وبسایتهایی که در سرور اختصاصی میزبانی میشوند، کنترل فنی کاملی بر تنظیمات سرور دارند. شما نرم افزار، تنظیمات و سایر موارد مورد نیاز خود را انتخاب میکنید.
اگر یک سرور اختصاصی خریدید، باید انتظار داشته باشید که نرخ آپتایم بسیار بالایی دارد و سرعت بارگذاری مثل سرعت نور خواهد داشت. لازم نیست نگران ترافیک وبسایتهای دیگر باشید که عملکرد شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
یک سرور اختصاصی مانند داشتن یک خانه است. اگر میخواهید حصار بسازید، یک درخت را در حیاط بکارید، یک پاسیو بسازید یا آشپزخانه را نوسازی کنید، همه چیز کاملاً به عهده شماست.
هاست اختصاصی برای چه کسانی است؟
پلنهای هاست اختصاصی به طور معمول برای وبسایتهایی در سطح شرکت میباشند. این سرورها برای وبسایتهایی که حجم بالای ترافیک دارند در نظر گرفته شده است.
نویسنده این مطلب سرور اختصاصی را جزء گزینهها حساب نمیکند مگر اینکه سایت شما از 100000 بازدید ماهانه بالاتر رود.
سایتها و شرکتهای بزرگ تجارت الکترونیک باید یک پلن هاست اختصاصی را در نظر بگیرند زیرا میتوانند کنترل کاملی بر عملکرد سرور خود داشته باشند. سایتهایی که به بالاترین سطح امنیتی نیاز دارند، مانند وبسایتهایی که دادههای مالی یا اطلاعات پزشکی را ذخیره میکنند، از یک سرور اختصاصی بهره مند میشوند.
سرورهای اختصاصی دارای سطوح مختلف مدیریتی هستند. میتوانید به دنبال ارائه دهنده هاستینگی باشید که سرور شما را برای شما مدیریت کند، یا میتوانید آن را به تنهایی مدیریت کنید. نکته منفی مدیریت سرور به شما این است که شما باید مسئولیت نصب بروزرسانیها و نظارت بر همه موارد را برای اشکالات یا خطاها بر عهده داشته باشید.
فقط اگر توانایی تهیه آن را دارید یک سرور اختصاصی در نظر بگیرید. در بیشتر موارد، تعرفه هاست اختصاصی از محدوده قیمت شما خارج خواهد شد، به خصوص اگر در حال راه اندازی وبسایت جدید هستید. این سرورها میتوانند تا 2000 دلار در ماه هزینه داشته باشند.
مزایا:
- کنترل کامل روی سرور
- عدم اشتراک منابع با هیچ وبسایت دیگری
- امنیت بالا
- بارگذاری سریعتر، آپتایم بالا و عملکرد بهینه
معایب:
- گرانترین نوع هاست
- نیاز به دانش فنی دارد
- شما مسئول همه چیز هستید
هاست ابری(Cloud hosting)
هاست ابری نوع جدیدتری از میزبانی وب است. میتوان به عنوان یک نسخه ترکیبی از VPS توصیف کرد، اما مقرون به صرفهتر.
پلنهای هاست ابری با چندین سرور از راه دور ارائه میشود. هر سرور مسئولیتهای مختلفی دارد. اگر یکی از سرورها به خطر بیفتد یا مشکلی پیش بیاید، دیگر سرورهای موجود در شبکه مسئولیت این خطرها را بر عهده میگیرند و slack(مجموعهای از چترومهای خصوصی یا پیامهای فوری) را انتخاب میکنند.
این چیزی است که باعث میشود میزبانی وب ابری چنین جایگزینی جذابی برای میزبانی وب سنتی باشد.
با سرورهای ابری، وبسایت شما نرخ آپتایم بالاتری را خواهد داشت و به ازای خطاهای سرور، خرابی غیرمنتظره نخواهید داشت. سایت شما روان و در سطح بالایی کار خواهد کرد.
بهترین بخش در مورد میزبانی وب ابیر مقیاس پذیری است.
با هاستهای سنتی، همیشه بین منابع سرور و قیمت یک معضل مداوم وجود دارد. شما نمیخواهید برای پلنی که از منابع آن استفاده نمیکنید، هزینه اضافه کنید، اما در عین حال، نمیخواهید از یک پلن ضعیفتر استفاده کنید و بر عملکرد وبسایت خود تأثیر منفی بگذارید.
مگر اینکه دقیقاً بدانید تعداد بازدیدهای صفحه شما در هر ماه چقدر خواهد بود، بنابراین پیشبینی تقریباً غیرممکن است.
اما ترافیک وبسایت هرگز یک علم دقیق نیست. در بعضی مواقع، به یکباره بازدیدهای بسیار زیادی و در نتیجه ترافیک بالایی را در سایت خود تجربه میکنید که البته این خبر بسیار خوبی است. فقط باید اطمینان حاصل کنید که پلن انتخابی شما میتواند آن ترافیک را در خود جای دهد.
به همین دلیل هاست ابری راه حل نهایی برای این معضل است. بهترین پلنهای هاست ابری به شما امکان میدهد منابع خود را براساس تقاضا مقیاس کنید.
شما هزینهای را که استفاده میکنید پرداخت می کنید و همیشه میتوانید این منابع را در پیشخوان مدیریتی خود تنظیم کنید.
هاست ابری برای چه کسانی است؟
میزبانی وب ابری بهترین گزینه برای وبسایتهای تجاری متوسط و بزرگ است که با سرعت بالایی در حال رشد هستند. اگر ترافیک وبسایت شما غیرقابل پیش بینی است و قصد دارید در ماهها یا سالهای آینده با سرعت ثابت آن را تغییر دهید، باید یک هاست ابری را در نظر بگیرید.
هر وبسایت با بیش از 50،000 صفحه بازدید ماهانه میتواند یک پلن ابری را در نظر بگیرد. وبسایتهایی که از پلن اشتراکی خود پیشی گرفتهاند و نیاز به بروزرسانی دارند میتوانند به عنوان گزینهای جایگزین برای VPS به دنبال هاست ابری باشند.
مزایا:
- امنیت بالا
- منابع طبق خواسته خود مقیاس کنید
- مدت زمان غیر منتظره در دسترس نبودن کمتر
معابب:
- سفارشیسازی محدود
- قیمتها همیشه ثابت نیستند
- ترافیک غیرقابل پیش بینی ممکن است هزینهها را افزایش دهد
بهترین نوع هاست برای سایت شما کدام است؟
پاسخ به این سوال میتواند برای هر شخص متفاوت باشد. انتخاب بهترین هاست به عواملی مانند نوع وبسایت شما، منابع مورد نیاز، بودجه شما و ترافیک سایتتان بستگی دارد. وقتی مشخص شد که چه نوع میزبانی وب بهترین گزینه برای وبسایت شماست، پس باید یک ارائه دهنده هاستینگ انتخاب کنید.
در این مطلب سعی کردیم به طور مفصل همه نکات هاست را بررسی کنیم و به سوال هاست چیست و چه انواعی دارد؟ پاسخ دهیم. امیدوارم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد.