DNS چیست و چگونه کار می‌کند؟

DNS چیست و چگونه کار می‌کند؟

این مطلب بدون شک یکی از کامل ترین مطالب در مورد اینکه ” DNS چیست و چطور کار می‌کند؟ ” هست که پیشنهاد می‌کنم حتما تا پایان مطالعه کنید. DNS مخفف “Domain Name System” که معنای لغوی آن «سامانه نام دامنه» است. این سامانه به شما این امکان را می‌دهد با تطبیق دامنه‌هایی (مانند wp4u.ir) که توسط انسان قابل خواندن هستند را با شناسه منحصر به فرد سرور که یک وبسایت در آن ذخیره می‌شود، به وب سایت ها متصل کند (میدونم خیلی پیچیده شد ولی باهم سادش میکنیم). با وردپرس فور یو همراه باشید.

DNS چیست ؟

سامانه نام دامنه یا همان dns را به عنوان دفترچه راهنمای اینترنت در نظر بگیرید. با این تفاوت که به جای فهرست بندی افراد با نام‌ها و شماره‌هایشان، دامنه‌هایی را با شناسه‌های مربوط به آن‌ها که به آن آدرس‌های آی پی می‌گویند، فهرست بندی می‌کند.

هنگامی که یک کاربر دامنه‌ای مانند wp4u.ir را در دستگاه خود وارد می‌کند، در واقع آدرس آی پی را جستجو می‌کند و آن‌ها را به مکان فیزیکی که در آن وبسایت قرار دارد متصل می‌کند.

 

DNS چگونه کار می‌کند؟

اینترنت شبکه‌ای عظیم از رایانه‌هاست. به هر دستگاه متصل به اینترنت یک آدرس آی پی اختصاصی داده می‌شود که به سایر رایانه‌ها در شناسایی آن کمک می‌کند. این آدرس آی پی رشته‌ای از اعداد با نقاطی مانند ۴۵٫۱۵۹٫۱۹۶٫۳۱ می‌باشد.

حال تصور کنید که اگر برای بازدید از وبسایت‌های موردعلاقه خود مجبور به یادآوری چنین شماره‌های طولانی و سختی باشید؛ یادآوری آن‌ها دشوار است و در صورت وارد کردن اشتباه آن به سایتی که نیاز دارید نمی‌رسید!

نام‌های دامنه برای حل این مشکل با استفاده از الفبای انگلیسی اختراع شده و به کاربران این امکان را می‌دهند نام‌های ساده و بیاد آوردنی را برای وب سایت‌های خود انتخاب کنند.

DNS یا سامانه نام دامنه اساساً آن نام‌های دامنه را به آدرس‌های آی پی ترجمه می‌کند و دستگاه شما را در جهت درست نشان می‌دهد. نام دامنه و آدرس آیپی مطابق آن «رکورد DNS» نامیده می‌شود. در اینجا راهی ساده برای درک نحوه کار DNS در چهار مرحله را ارائه کردیم (این موارد یکم تخصصی تر هستش).

فرض کنیم می‌خواهید از وبسایت ما با آدرس www.wp4u.ir بازدید کنید.

  1. مرورگر را باز می‌کنید و www.wp4u.ir را در آدرس بار وارد می‌کنید و اینتر را می‌زنید. بلافاصله بررسی سریعی می‌شود که آیا شما قبلا از این وبسایت بازدید کرده‌اید یا خیر. اگر رکوردهای DNS در کش DNS رایانه شما یافت شود، پروسه جستجو DNS موردنظر نادیده گرفته می‌شود و شما مستقیماً به www.wp4u.ir هدایت می‌شوید.
  2. اگر رکوردهای DNS یافت نشدند، سپس استعلامی به سرور محلی DNS شما ارسال می‌شود. به طور معمول این سرور ارائه دهنده اینترنت شما است و اغلب «resolving nameserver» (با معنای لغوی برطرف کردن نام سرور) نامیده می‌شود.
  3. اگر سوابق در فهرست resolving nameserver ذخیره نشده باشند، درخواست برای یافتن سوابق DNS به آنچه که «root nameserver» (نیم سرور ریشه) نامیده می‌شود، ارسال می‌شود. نیم سرورهای روت (ریشه) سرورهایی در سراسر جهان طراحی شده‌اند که مسئوایت ذخیره داده‌های DNS و هموار بالا نگه داشتن سیستم را دارند. به محض اینکه رکورد DNS در نیم سرور روت یافت شد، توسط رایانه شما به صورت کش ذخیره می‌شود.
  4. اکنون که رکوردهای DNS در آن قرار دارند، اتصال به سروری که وب سایت در آن قرار دارد باز خواهد شد و www.wp4u.ir روی صفحه نمایش شما نمایش داده می‌شود.

DNS چیست و چطور عمل میکند

 

Name Server یا نام کارگزار چیست؟

اینترنت به دلیل وجود شبکه‌ای از رایانه‌هایی به نام سرور وجود دارد. سرور نوعی رایانه است که به ذخیره و ارسال وب سایت به رایانه‌های دیگر در سراسر جهان اختصاص داده شده است. نِیم سرور نوع خاصی از سرور است که تمام سوابق یا همان رکوردهای DNS با نام دامنه شما را نگه می‌دارد. وظیفه آن تهیه اطلاعات DNS شما به هر کسی است که درخواست آن را دارد. نیم سرورهای اساساً توسط سِت کننده‌های دامنه یا ارائه دهندگان میزبانی وب یا همان هاستینگ مدیریت می‌شوند.

هر سرور نام آدرس یا همان نیم آدرس خود را دارد و می‌تواند رکوردهای بسیاری از وب سایت‌ها را ذخیره کند. به عنوان مثال، اگر وب سایت شما در google میزبانی شده باشد، سرور نام مورد استفاده برای مدیریت رکوردهای DNS شما در سرورهای نام با آدرس‌هایی قرار می‌گیرد که به این شکل ظاهر می‌شوند:

NS1.google.com

NS2.google.com

NS3.google.com

هر نام دامنه باید حداقل دو نیم سرور داشته باشد. اولین نیم سرور، سرور اصلی است. اگر سرور اصلی پاسخگو نبود، نیم سرور دوم برای resolve نام دامنه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برخی از ارائه دهندگان میزبانی وردپرس به کاربران این امکان را نیز می‌دهند که اسامی سرورهای خصوصی خود را بدست آورند. به عنوان مثال،می‌شود در wp4u از نام سرور خصوصی خود استفاده کنیم.

ns0.wp4u.ir
ns1.wp4u.ir
ns2.wp4u.ir
ns3.wp4u.ir

بیشتر بخوانید: هاست وردپرس چیست و چه مزایایی دارد؟

 

آموزش تغییر دادن Nameserver (نام کارگزار)

بهترین چیز در مورد سیستم DNS این است که به صاحبان وب سایت اجازه می‌دهد وب سایت‌های خود را بدون تغییر نام دامنه خود منتقل کنند. بهترین ثبت کننده‌های دامنه معمولاً ابزارهای ساده‌ای را برای مدیریت نیم سرورهای خود ارائه می‌دهند.

در حالت ایده آل، بهتر است دامنه خود را توسط ارائه دهنده میزبانی وب خود ثبت کنید. استفاده از ارائه دهنده هاست خود، واسطه‌ی انتقال نام دامنه یا تغییر نیم سرورها را حذف می‌کند.

اگر دامنه شما در یک ارائه دهنده ثبت شده است و وب سایت شما در جای دیگری میزبانی شده است، می‌توانید به سادگی سرورهای DNS را تغییر داده و به میزبان وب خود انتقال دهید. به عنوان مثال، اگر نام دامنه شما در nic.ir ثبت شده است و وب سایت شما با یکی از شرکت‌های معروف میزبانی وب وردپرس میزبانی شده است، پس می‌توانید سرورهای نام خود را به راحتی تغییر دهید.

برخی از ارائه دهندگان میزبانی وردپرس ممکن است cPanel را برای مدیریت حساب میزبانی شما ارائه دهند. ما از nic.ir برای نشان دادن نحوه ویرایش رکوردهای DNS استفاده خواهیم کرد:

  1. ابتدا به وبسایت nic.ir مراجعه کرده و وارد حساب کاربری خود شوید.
  2. از زبانه دامنه‌ها به دامنه‌های من مراجعه کرده و از بخش فهرست تمامی دامنه‌ها روی دکمه پیکان در قسمت DNS کلیک کنید.DNS چیست؟
  3. سپس در قسمت کارگزاری دامنه اقدام به تغییر نیم سرور یا همان نام کارگزار کنید و روی دکمه اعمال کلیک کنید.

و کار تمام است. البته این نکته را در نظر بگیرید که تغییرات حداقل پس از ۲۴ ساعت بعد اعمال می‌شوند.

اگر حساب nic.ir ندارید، می‌توانید نام کارگزاری را در میزبان وب یا حساب ثبت کننده دامنه خود تغییر دهید. اگر نمی‌توانید نحوه تغییر آن‌ها را پیدا کنید، صفحات پشتیبانی ثبت نام دامنه خود را بررسی کرده یا به آن‌ها ایمیل دهید.

 

مقایسه DNS رایگان و پولی

به طور معمول، هنگامی که یک کاربر از منطقه خاصی از جهان به وب سایت شما مراجعه می‌کند، سوابق DNS وبسایت شما از طریق نزدیکترین نیم سرورهایی که توسط ISP های محلی مدیریت می‌شوند، ذخیره می‌شوند. این به سایر کاربران آن منطقه کمک می‌کند تا به سرعت به وب سایت شما دسترسی پیدا کنند. با این حال، حل درخواست DNS هنوز به زمان نیاز دارد که معمولاً در هزارم ثانیه اتفاق می‌افتد و برای مشاغل و وبلاگ های کوچکتر نیز مهم نیست.

به همین دلیل است که اکثر وب سایت‌ها فقط از سرورهای DNS ارائه شده توسط شرکت میزبان یا ثبت نام دامنه خود استفاده می‌کنند. همچنین می‌توانید از ارائه دهندگان خدمات رایگان DNS مانند Cloudflare استفاده کنید که DNS رایگان سریعتری را یک فایروال محدود ارائه می‌دهد.

مشاغل بزرگتر معمولاً DNS پولی را دریافت می‌کنند تا از ویژگی‌های هوشمندی مانند آپ تایم صد در صدی، سرعت جستجوی سریعتر، تغییر مسیر حرکت جغرافیایی، DNS ثانویه، افزایش امنیت و موارد دیگر برخوردار شوند.

سعی ما بر این بود که کامل ترین مطلبی که میشد در جواب به سوال DNS چیست و چگونه کار می‌کند؟ ارائه کرد را برای شما عزیزان جمع آوری کنیم. امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید.

متولد تهران، ساکن کرج، فارغ‌التحصیل کارشناسی رشته مهندسی نرم‌افزار تاریخ تولد:11 سپتامبر سال 1995 علاقه‌مندی‌ها:وب‌گردی، تماشا فیلم و سریال، طراحی وب‌سایت

پیج اینستاگرام
مقاله های مرتبط :

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *